dilluns, de febrer 19, 2007

Castelló de la Ribera: Properes Eleccions i Anàlisi de Dades Electorals de 2003 (i II).

Amb els resultats de 2003 a les mans, es planteja una de les qüestions més interessants a Castelló: des del punt de vista de les dades (vots, llistes, ...) és factible un canvi en l’actual Corporació des de l’esquerra? Per intentar contestar aquesta interrogant hem de tenir en compte dues consideracions:

1) El fet constatable del transvassament de vots que, entre les diverses llistes municipals dels partits de l’arc progressista local, s’han vingut succeïnt des de les primeres eleccions municipals de l’actual Constitució, segons els caps de llista i els equips de persones que s’han presentat.

2) Fer una anàlisi de les dades electorals de 2003 en diverses hipòtesis en diferents resultats possibles, deixant iguals els resultats del PP i VEINDE, i variant només les dades dels partits progressistes.

Exposem les diverses hipòtesis:

HIPÒTESI 1: SUMEM EN UNA SOLA CANDIDATURA ELS VOTS OBTINGUTS EN 2003 PEL PSPV-PSOE, BLOC I ERPV.

Amb els mateixos resultats que en el 2003, però sumant els vots del PSPV-PSOE (572 vots), ERPV (233 vots) i BLOC (194) en una sola candidatura obtindrien la quantitat de 999 vots, que automàticament suposa un grup municipal de 3 regidors i la pèrdua de la majoria absoluta d’EU que, amb 2.107 vots, es quedaria en 6.

Per tant, amb les mateixes dades que en 2003 els tres partits junts (PSPV-PSOE, ERPV I BLOC) tenen la possibilitat d’acabar amb la majoria absoluta actual.

HIPÒTESI 2: SUMEM EN UNA SOLA CANDIDATURA DEL PSPV-PSOE, BLOC I ERPV ELS VOTS DE 2003 (999) + 300 VOTS QUE RESTEM A EU:

Amb 1299 vots (999 vots de l’any 2003 més 300 vots que li hem posat en aquesta hipòtesi 2) el PSPV-PSOE, ERPV I BLOC junts en una única llista, conformarien un grup municipal de 4 regidors, per tant incrementarien en el doble l’actual representació que només té hui el PSPV-PSOE, i EU, amb 1807 vots, perdria la majoria absoluta tornant a tenir 5 regidors.

HIPÒTESI 3: SUMEM EN UNA SOLA CANDIDATURA DEL PSPV-PSOE, BLOC I ERPV ELS VOTS DE 2003 (999) + 555 VOTS QUE RESTEM A EU:

Amb els hipotètics 1554 vots (999 vots de l’any 2003 més 555 que li hem sumat en aquesta hipòtesi 3), el PSPV-PSOE ERPV I BLOC junts en una llista, conformarien un grup municipal de 5 regidors, i EU, amb 1552 vots, es quedaria amb un grup municipal de 4 regidors.

La conseqüència política amb aquesta variable del transvassament és total: EU perdria la majoria absoluta i a més a més, es quedaria com a segon grup polític d’esquerres en representació.

HIPÒTESI 4: SUMEM EN UNA SOLA CANDIDATURA DEL PSPV-PSOE, BLOC I ERPV ELS VOTS DE 2003 (999) + 1200 VOTS QUE RESTEM A EU:


L’única possibilitat de canviar l’actual majoria absoluta actual d’EU, i a més a més, atorgar-li-la a una hipòtetica llista conjunta del PSPV-PSOE, ERPV I BLOC (999 vots de 2003) és sumar 1200 vots més (= 2199 vots) que suposarien obtindre 7 regidors, i EU es quedaria en 907 vots, i amb només 2 regidors.

Aquesta última hipòtesi és la menys probable de totes, perquè tampoc en cap de las anteriors eleccions han hagut uns canvis de vot tant nombrosos. L’he exposada per veure només la quantitat de votants que farien falta per canviar l’actual situació i passar a tenir la majoria una altra candidatura d’esquerres.


Per a CONCLURE, manifestar que en totes les eleccions municipals des de l’actual Consitució, els partits de l’arc progresista en conjunt, sempre han obtés uns resultats electorals superiors al dels partits de la dreta política local, i és probable que això puga tornar a ocòrrer. Per aquesta raó, he presentat les hipòtesis de possibles canvis polítics a Castelló, des dels resultats dels partits d’esquerres i les possibles variacions.

GVM – Gemma Verdú Mariner.- Llicenciada en Ciències Polítiques

www.acicastello.org